Badge field

Що таке стоматит та інші ураження слизової оболонки порожнини рота?

Published date field

Що таке запалення слизової порожнини рота та інші її ураження?
Подразнення і ураження ротової порожнини - це набрякання, висипка або ранки в роті, на губах або язиці. Хоча є різні типи ураження і захворювань ротової порожнини, одними з найпоширеніших є стоматит, герпес, лейкоплакія і кандидоз (молочниця). Про них ми і поговоримо нижче. Якщо у вас ураження порожнини рота, ви не самотні - приблизно третина всіх людей стикаються з аналогічними проблемами. Проте, ураження ротової порожнини, запалення слизової та ранки на ній можуть бути болісними, неприємними на вигляд і заважати нормально їсти і говорити. Будь-яке ураження слизової ротової порожнини, що не проходить протягом тижня або довше, варто показати стоматологу. Вам можуть порадити проведення біопсії (забір тканини для досліджень), у ході якої, як правило, можна визначити причину захворювання, і виключити можливість таких серйозних захворювань, як рак і ВІЛ.
Як дізнатися, чи є у мене стоматит або інше ураження слизової ротової порожнини?
Про стоматит та інші ураження слизової оболонки ротової порожнини можуть свідчити наступні ознаки.

  • Стоматит – маленькі білі ранки, оточені почервонінням. Хоча стоматит не є заразним, його часто плутають із висипаннями, що викликані вірусом герпесу. Слід пам'ятати про те, що стоматит проявляється всередині ротової порожнини, а герпетичні висипання зазвичай проявляються зовні. Стоматит може час від часу рецидивувати. Він буває легким (невеликі висипання), важким (великі висипання) або подібний до герпесу (групи або скупчення численних висипань).
  • Стоматит - розповсюджене захворювання, причому воно часто рецидивує. Хоча точна причина невідома, стоматологи вважають, що це може бути пов'язане з ослабленням імунної системи, впливом бактерій або вірусів. Крім того, можуть відігравати роль такі фактори, як стрес, травми, алергії, куріння сигарет, недостача заліза або авітаміноз, а також спадковість.
  • Висипання, що також називаються лихоманкою на губах або простим герпесом, – це групи болісних, наповнених рідиною пухирців, розташованих навколо губ та іноді під носом або навколо підборіддя. Простудні висипання зазвичай викликані одним із видів вірусу герпесу і є дуже заразними. Часте зараження герпесом відбувається в дитячому віці, іноді воно протікає безсимптомно і його можна поплутати із застудою або грипом. Після зараження вірус залишається в організмі, час від часу проводячи повторні атаки. Проте, у деяких людей цей вірус не проявляє активності.
  •  
  • Лейкоплакія проявляється у вигляді стовщених, білуватих бляшок на внутрішній стороні щік, яснах або язиці. Часто її появу зв'язують із палінням і вживанням некурильного тютюну, хоча вона може бути викликана й погано підігнаними зубними протезамизламаними зубами і жуванням на одному боці щелепи. Оскільки приблизно у 5% випадків лейкоплакія переходить у рак*, ваш стоматолог може провести біопсію. Часто лейкоплакія виліковується після відмови від тютюну.
  • Кандидоз (молочниця ротової порожнини) — це грибкова інфекція, викликана грибом candida albicans. Симптомом захворювання є кремоподібні, жовтувато-білі або червоні бляшки на слизовій оболонці рота. Бляшки можуть бути болісними. Молочниця найчастіше зустрічається у осіб, у яких з різних причин розвивається сухість у роті або хто проходить або нещодавно пройшов курс лікування антибіотиками. У групу ризику входять люди, які носять зубні протези, немовлята, пацієнти, ослаблені захворюваннями, а також з ослабленою імунною системою. 

Як лікують запалення слизової порожнини рота та інші її ураження?
Лікування залежить від типу захворювання. Більшість типових розладів і ураження слизової порожнини рота, описані вище, лікуються наступним чином.

  • Стоматит. Стоматит зазвичай проходить через 7-10 днів, хоча можливі повторні рецидиви захворювання. Безрецептурні мазі та знеболюючі можуть дати тимчасове полегшення. Полоскання антибактеріальним ополіскувачем може зменшити запалення та болісні відчуття. У ряді важких і стійких випадків лікарі виписують антибіотики, щоб придушити активність бактерій, що викликали захворювання. У будь-якому разі, при виникненні ознак стоматиту негайно зверніться до стоматолога, щоб вчасно діагностувати захворювання і розпочати правильне лікування.
  • Герпетичні висипання. З появою характерної герпетичної висипки негайно зверніться до стоматолога. Пухирці зазвичай загоюються приблизно через тиждень. Оскільки герпесні інфекції неможливо вилікувати повністю, висипання можуть з'явитися знову під час нервових потрясінь, перебування на сонці, алергій або грипу. Місцевоанестезуючі засоби, що не потребують рецепту, можуть дати тимчасове полегшення. Антивірусні медикаменти за рецептом можуть допомогти впоратися з вірусними інфекціями такого роду.
  • Лейкоплакія. Обов'язкова консультація лікаря. Основне лікування спрямоване на боротьбу з факторами, що викликають лейкоплакію. Для деяких пацієнтів це означає відмову від тютюну. Для інших це означає заміну протезів на більш підігнані до щелеп. Ваш стоматолог спостерігатиме за вашим станом, обстежуючи Вас через інтервали у 3-6 місяців, залежно від типу, локалізації та розміру ураження.
  • Кандидоз. Серйозне захворювання, що потребує діагностики та консультації лікаря-стоматолога.
    • Профілактика грибкової інфекції полягає в тому, щоб уникати ситуацій, які призводять до захворювання.
    • Основною причиною захворювання часто є антибіотикотерапія або прийом пероральних контрацептивів. У цих випадках уникнути розвитку захворювання може допомогти зниження дози або зміна препарату.
    • Щоб не виникло будь-яких неприємностей із зубними протезами, їх потрібно чистити. Також варто знімати зубні протези на ніч.
    • При сухості в роті допоможуть замінники слини.
    • У ряді випадків, після огляду лікарем - стоматологом, виникає необхідність у призначенні антигрибкових препаратів, які пригнічують життєдіяльність грибків, що викликали захворювання.

Обов'язковою є ретельна гігієна ротової порожнини.

 

FeverBlister
Простудні пухирці
Стоматит
 
 
*Повний посібник з догляду за зубами. – Джефрі Ф. Тейнтор, доктор стоматологічних наук, магістр наук, і Мері Джейн Тейнтор, 1997.