Badge field

Що таке зубні протези?

Published date field

Зубні протези слугують для заміни відсутніх зубів, їх можна виймати з рота і поміщати назад. Хоча потрібен деякий час, щоб звикнути до зубних протезів і за відчуттями вони ніколи не замінять натуральні зуби, сучасні зубні протези виглядають цілком природно, і зараз вони більш зручні, ніж будь-коли. 

Існують два типи зубних протезів - повні знімні та часткові знімні протези. Ваш стоматолог допоможе підібрати оптимальний для вас тип зубного протеза, виходячи з того, чи потрібно замінити декілька зубів або всі зуби, а також виходячи з вартості протезів. 
Як влаштовані зубні протези?
При повних знімних зубних протезах підбирають основу з акрилової пластмаси під колір ясен. Основа верхніх зубних протезів покриває піднебіння, у той час як основа нижніх протезів має форму підкови для розміщення язика. 

Зубні протези виготовляють на замовлення в стоматологічній лабораторії за зліпком, знятим з ваших зубів. Ваш стоматолог допоможе визначити, який із трьох типів зубних протезів, описаних нижче, підійде вам найкраще.

  • Традиційний повний знімний зубний протез
    Традиційний повний знімний зубний протез вставляють до рота після того, як будуть повністю видалені всі зуби і ясна заживуть. Процес загоєння може тривати декілька місяців, і протягом усього цього часу ви залишаєтеся без зубів.
  • Повні знімні тимчасові протези
    Повні знімні тимчасові протези встановлюються одразу після повного видалення зубів, що залишилися. (Під час попереднього відвідування ваш стоматолог зніме мірки і зробить модель вашої щелепи). Хоча тимчасові протези мають ту перевагу, що при їхньому використанні вам не доведеться залишатися без зубів, через декілька місяців після їхньої установки протези потребуватимуть доробки. Причина в тому, що кістка, яка підтримує зуби, змінює форму під час загоєння, від чого зубні протези розхитуються.
  • Частковий знімний зубний протез
    Частковий знімний зубний протез тримається на металевій основі, яка кріпиться до власних зубів. Іноді на деякі із власних зубів ставлять коронки, які слугують опорою для зубних протезів. Частково знімні зубні протези являють собою знімну альтернативу мостам.

Як довго мені доведеться звикати до зубних протезів?
Перші декілька тижнів або навіть місяців нові зубні протези можуть викликати відчуття незручності або дискомфорту. Можливо, доведеться трохи потренуватися їсти і говорити із зубними протезами. Поки м'язи щік і язика вчаться тримати протези на місці, може виникнути відчуття, що протези важкі та розхитані. Нерідко пацієнт відчуває надмірне виділення слини, незначне подразнення або болісні відчуття, а також має відчуття, що язику недостатньо місця. Якщо ви відчуваєте подразнення, відвідаєте свого стоматолога. 

Як довго прослужать зубні протези?
Через деякий час зубні протези зносяться, їх доведеться доробити, відновити або замінити основу. При заміні основи існуючий зубний протез поміщають на нову основу. Крім того, з віком ротова порожнина природно змінюється. Ці зміни призводять до розхитування зубних протезів, що ускладнює процес жування і викликає подразнення ясен. Відвідуйте стоматолога для огляду щонайменше раз на рік. 

Ось декілька порад з догляду за зубними протезами.

  • Коли Ви виймаєте (чистите) зубні протези, тримайте їх над складеним рушником або над ємністю з водою. Зубні протези тендітні, і якщо їх упустити, вони можуть розбитися.
  • Не давайте зубним протезам висохнути. Коли ви їх не носите, кладіть їх у розчин для очищення зубних протезів або в просту воду. Ніколи не кладіть їх у гарячу воду, від цього вони можуть деформуватися.
  • Щоденне чищення зубних протезів зубною щіткою видалить залишки їжі та відкладення зубного нальоту, і також допоможе захистити їх від фарбування. Для догляду за зубними протезами необхідне ретельне щоденне чищення зубною щіткою.
  • Щоранку, перед тим як вставити зубні протези, чистіть ясна, язик і піднебіння зубною щіткою з м'якою щетиною. Це стимулює циркуляцію крові у тканинах і допомагає видалити зубний наліт.

Якщо зубні протези зламалися, надкололися, тріснули або розхиталися, зверніться за допомогою до вашого стоматолога. Не намагайтеся полагодити їх самостійно - це може призвести до пошкоджень, що неможливо усунути.