Badge field

Діабет і здоров'я ротової порожнини

Published date field

Чи існує взаємозв'язок між пародонтитом і діабетом?
На діабет страждає близько 21 мільйона жителів США, і багато хто навіть не підозрюють про це несподіване можливе ускладнення цього захворювання. За даними клінічних досліджень, люди, які страждають на діабет, частіше схильні до пародонтиту, що робить останній серйозним ускладненням діабету, поряд із захворюваннями серця, нирок та інсультом.

Дві сторони однієї вулиці?
Новітні дослідження показують, що взаємозв'язок між важкою формою пародонтиту і діабету подібний двом сторонам однієї вулиці.  Справа не тільки в тому, що при діабеті пацієнти частіше схильні до виникнення пародонтиту важкої форми, але і в тому, що важкий перебіг пародонтиту впливає на контроль глюкози в крові та сприяє прогресуванню діабету. Пацієнти із цукровим діабетом входять у групу ризику розвитку захворювань пародонта, тому що в цілому вони більш схильні до ризику бактеріальної інфекції, через знижену здатність тканин ясна до опору інфекції. 
У доповіді глави Міністерства охорони здоров'я США про підтримку здоров'я ротової порожнини стверджується, що здоров'я ротової порожнини - невід'ємна частина здоров'я всього організму. Тому не забувайте правильно чистити зуби зубною щіткою і зубною ниткою, а також регулярно відвідувати стоматолога. 
Якщо у мене діабет, який мій ризик розвитку захворювань ротової порожнини?
Якщо рівень глюкози крові погано контролюється, Ви схильні до більш високого ризику виникнення пародонтиту важкої форми і подальшої втрати зубів, ніж пацієнти без діабету. Як будь-яка інфекція, важка форма пародонтиту може спричинити підвищення концентрації глюкози в крові, що ускладнює контроль діабету. 
Інші стоматологічні ускладнення діабету: кандидозний стоматит, ураження, що викликане дріжжеподібними грибками, що розмножуються в ротовій порожнині, і сухість у роті (ксеростомія), яка може призвести до виникнення болісних відчуттів, виразкових уражень, інфекцій і карієсу

Як попередити захворювання ротової порожнини, що безпосередньо пов'язані з діабетом?
У першу чергу, необхідно контролювати рівень глюкози в крові. Потім потрібно приділяти велику увагу догляду за зубами, разом з регулярними відвідуваннями стоматолога кожні шість місяців.  Для позбавлення від кандидозного стоматиту, необхідно підтримувати нормальний рівень глюкози крові, уникати куріння, і, якщо Ви носите зубні протези, щодня знімати їх і ретельно чистити.     Належний контроль рівня глюкози крові допоможе уникнути або зменшити розвиток ксеростомії, що часто супроводжує діабет.

Що очікувати під час огляду? Чи потрібно інформувати стоматолога про моє захворювання на діабет?
Хворим на діабетом потрібен спеціальний догляд, і Ваш стоматолог та гігієніст допоможуть здійснити його - але тільки з Вашою допомогою. Усі зміни Вашого стану здоров'я, режиму прийому і дозування лікарських препаратів повинні негайно повідомлятися стоматологу та гігієністу.  Якщо рівень глюкози в крові погано контролюється, відмініть на час стоматологічні процедури (крім невідкладних).