Badge field

Що таке карієсна порожнина?

Published date field

Іншими словами, "карієсна порожнина" - це руйнування зубів карієсом. Виникнення карієсу багато в чому залежить від способу життя - режиму харчування, гігієни ротової порожнини, наявності фтору у воді та зубній пасті. Схильність зубів до карієсу також залежить від спадковості.

Карієс найчастіше зустрічається у дітей, але до цього захворювання схильні й дорослі. Розрізняють наступні форми карієсу:

  • Поверхневий карієс - найчастіше зустрічається як у дітей, так і у дорослих, вражає жувальну або міжзубну поверхні зубів.
  • Глибокий карієс - з віком ясна опускаються, оголюючи корені зубів. Оскільки корені зубів не захищені емаллю, в уражених ділянках легко утворюються порожнини.
  • Вторинний карієс - карієсні порожнини вражають раніше запломбовані зуби. Це відбувається тому, що в таких ділянках часто накопичується зубний наліт, що може згодом перейти в карієсний процес.

Найбільш схильні до карієсу дорослі, які страждають від синдрому сухого рота - захворювання, що пов'язане з недостатнім слиновиділенням. Синдром сухого рота може бути викликано хворобою, а також бути побічною дією деяких ліків, променевої та хіміотерапії. Він може бути тимчасовим і тривати від декількох днів до декількох місяців, або постійним, залежно від причин захворювання.

Утворення карієсних порожнин - серйозне захворювання. Без своєчасного належного лікування карієсна порожнина може зруйнувати зуб і ушкодити судинно-нервовий пучок у центрі зуба, що, у свою чергу, може спричинити і запалення кореневих каналів. Після виникнення запалення (відомого також, як "пульпіт"), лікування є можливим тільки шляхом депульпування та інших хірургічних процедур або ж шляхом видалення зуба.

Як дізнатися, чи є у мене карієсні порожнини?
З точністю діагностувати карієс може тільки стоматолог. Це пов'язано з тим, що карієсний процес починається нижче поверхневого шару емалі, де він є непомітним на перший погляд. При вживанні їжі, багатої на вуглеводи (цукор і крохмаль), бактерії, що містяться в зубному нальоті, перетворюють їх у кислоти, що руйнують зубну емаль. Згодом шар емалі руйнується зсередини, у той час як поверхня залишається непорушеною. При прогресуючому дефекті тканин, поверхневий шар згодом також руйнується, утворюючи карієсну порожнину.

До процесу утворення карієсу найчастіше схильні поглиблення жувальних поверхонь молярів, міжзубні поверхні, та поверхні, що контактують із ясенним краєм. Незалежно від місця його виникнення, найкращий спосіб діагностики та лікування карієсу - це регулярне відвідування стоматолога для періодичного огляду, що допоможе запобігти переходу карієсного процесу у більше важкі стадії.

Як запобігти розвитку карієсу?

  • Чистіть зуби не менше двох разів на день, а також щодня користуйтеся зубною ниткою для видалення зубного нальоту із міжзубних просторів та пришийкової частини ясен.
  • Регулярно відвідуйте стоматолога. Профілактичні заходи дозволяють уникнути виникнення захворювань, або ж зупинити їхній розвиток на початковій стадії.
  • Дотримуйтеся збалансованої дієти з обмеженою кількістю крохмалю і цукру. При включенні до раціону продуктів, багатих на крохмаль і цукор, споживайте їх під час основних прийомів їжі, а не між ними - це обмежить час, протягом якого зуби піддаються впливу кислот.
  • Використовуйте продукцію з вмістом фтору для догляду за ротовою порожниною, у тому числі й зубну пасту.
  • Стежте за тим, щоб діти пили воду, збагачену фтором. Якщо вода за Вашим місцем проживання не фторується, стоматолог і педіатр можуть прописати Вашій дитині харчові добавки із вмістом фтору.
advanced_decay early_decay healthy_tooth
Здоровий зуб Поверхневий карієс Глибокий карієс