Badge field

Що таке дисфункція скронево-нижньощелепного суглоба?

Published date field

Що таке дисфункція скронево-нижньощелепного суглоба (СНЩС)?
Дисфункція скронево-нижньощелепного суглоба означає, що суглоб, який з'єднує верхню і нижню щелепи, функціонує неправильно. Цей суглоб - один із найскладніших суглобів у тілі людини, він відповідає за рух нижньої щелепи вперед, назад та збоку вбік. Будь-яке захворювання, що не дозволяє цій складній системі із м'язів, зв'язок, хрящів і кісток працювати належним чином, називається дисфункцією скронево-нижньощелепного суглоба. Часто при дисфункції СНЩС виникає відчуття, що щелепа клацає, клацає або навіть на мить «заклинює». Найчастіше неможливо встановити точну причину цього розладу.

Які симптоми дисфункції СНЩС?
У розладів дисфункції СНЩС багато ознак і симптомів. Часто важко з точністю визначити наявність дисфункції СНЩС, оскільки один або декілька з її симптомів може бути проявом іншого захворювання. Ваш стоматолог може поставити точний діагноз, ознайомившись із вашою медичною і стоматологічною карткою, провівши клінічне дослідження та зробивши необхідні рентгенівські знімки.

До найчастіших симптомів дисфункції СНЩС відносяться наступні:

  • Головний біль (що часто нагадує мігрень), біль у вухах, а також біль і відчуття тиску за очима.
  • Звук клацання, коли ви відкриваєте або закриваєте рот.
  • Біль, коли ви позіхаєте, широко відкриваєте рота або жуєте
  • Якщо щелепи «заклинює», вони не розтискаються або «вискакують»
  • Слабкість м'язів щелепи
  • Раптово верхня і нижня щелепи починають замикатися по-іншому

Як лікують дисфункцію СНЩС?
Хоча і не існує єдиного методу лікування дисфункції СНЩС, є різні способи лікування, дотримуючись яких ви можете істотно зменшити наявні симптоми. Ваш стоматолог може рекомендувати вам один або більше з наступних методів.

  • Спробуйте позбутися м'язового спазму і болю, прикладаючи гарячі компреси або приймаючи такі ліки, як міорелаксанти, аспірин або інші знеболюючі засоби, що продаються без рецепта, або протизапальні медикаменти.
  • Зменшити несприятливий ефект стискання й скреготні за допомогою носіння апарата, що іноді називають накусочною пластинкою або шиною. Цей виготовлений за розміром вашої ротової порожнини апарат вкриває верхні зуби і не дає їм тертися об нижні.
  • Навчитися розслаблюючих прийомів для контролю напруги м'язів щелепи. Ваш стоматолог може порадити вам сходити на тренінг або на консультацію, де вас навчать справлятися зі стресом.
  • Якщо суглоби щелепи не в порядку, а інші способи лікування не допомагають, можна рекомендувати операцію щелепного суглоба
hinges
Дисфункція СНЩС виникає, коли складний суглоб, що, як шарнір, з'єднує вашу верхню і нижню щелепи, не функціонує належним чином