Badge field

Відвідування стоматолога. Чого очікувати?

Published date field

Що відбувається під час візиту до стоматолога?
По-перше, важливо знайти такого стоматолога, у якого ви почуваєте себе комфортно. Як тільки ви знайдете стоматолога, який вам подобається, ваш наступний крок – домовитися про обстеження, поки не виникло проблем зі здоров'ям.

При першому відвідуванні стоматолог ознайомиться з вашою медичною карткою. Під час наступного візиту обов'язково повідомте стоматологу, якщо відбулися будь-які зміни у стані здоров'я.

Більшість візитів до стоматолога - це профілактичні огляди. Регулярні огляди (в ідеалі кожні шість місяців) допоможуть Вам зберегти здорові та чисті зуби, а також можуть запобігти розвитку захворювань.

  • Професійне чищення
    Огляд майже завжди включає в себе повне чищення, проведене або вашим стоматологом, або стоматологічним гігієністом. За допомогою спеціальних інструментів, стоматологічний гігієніст проведе чищення підясенної області, видаляючи накопичений зубний наліт і зубний камінь, які можуть призвести до хвороб ясен, виникнення карієсу, поганого запаху з рота та інших проблем. Крім того, ваш стоматолог або стоматологічний гігієніст може відполірувати ваші зуби лаком і почистити їх зубної ниткою.
  • Повний огляд
    Ваш стоматолог проведе ретельний огляд ваших зубів, ясен і ротової порожнини на предмет захворювань або інших проблем. Його ціль - допомогти вам підтримувати ротову порожнину у здоровому стані та запобігати розвитку захворювань завдяки їхньому своєчасному виявленню і проведенню відповідного лікування.
  • Рентген
    Залежно від вашого віку, ризику розвитку захворювання та симптомів, стоматолог може порекомендувати рентген. Рентген виявляє проблеми, які інакше залишилися б непоміченими — до них відносяться ушкодження кісток щелепи, зуби що не прорізалися, нариви, кісти та пухлини, а також карієс контактних поверхонь. Використовувана в сучасних стоматологічних клініках апаратури практично не випромінює радіації – не більше, ніж ви одержали б, провівши день на сонці або просидівши вихідні за переглядом телевізора. Для обережності під час рентгена завжди потрібно надягати захисний фартух. Якщо ви вагітні, повідомте про це вашому стоматологу, оскільки в цьому випадку рентген можна робити тільки у разі крайньої необхідності.

    Ваш стоматолог може попросити зробити панорамний рентгенівський знімок. Цей тип рентгена надає повний огляд вашої верхньої та нижньої щелепи на одному знімку, і допомагає стоматологу визначити, який у вас прикус і розташування зубів по відношенню один до одного та піднебіння.

Як часто потрібно відвідувати стоматолога?
Якщо ваші зуби і ясна в гарному стані, ви, швидше за все, можете зробити паузу між візитами на три-шість місяців. Якщо потрібне подальше лікування, скажемо, потрібно запломбувати карієсну порожнину, видалити зуб мудрості або полагодити коронку, що зламалася, перед тим, як піти зі стоматологічної клініки, домовтеся про наступне відвідування. І не забудьте задати своєму стоматологу всі питання, що у вас виникли, – скористайтеся з можливості одержати кваліфіковані відповіді.