Badge field

Що таке ортодонтія?

Published date field

Ортодонтія - це розділ стоматології, що займається лікуванням дефектів розвитку зубів і щелепно-лицьового кістяка. Через нерівність зубів і порушень зубного ряду, зуби важко піддаються гігієнічним процедурам, більше до наражаються на ризик раннього розвитку карієсу і пародонтиту, а також можуть викликати додаткові навантаження щелепно-лицьових м'язів при жуванні, що, у свою чергу, призводить до головного болю, синдрому скронево-нижньощелепного суглоба (СНЩС), болю в області шиї, плечового суглоба і спини.    Нерівності зубів і порушення зубного ряду також можуть негативно позначатися на Вашому зовнішньому вигляді.

Завдяки ортодонтичному лікуванню, Ви можете поліпшити здоров'я ротової порожнини і зовнішність, а також отримати усмішку, яка прослужить Вам довгі роки.

Лікар-фахівець, який працює в цій області, називається ортодонтом.  Ортодонт проходить курс спеціальної додаткової підготовки протягом двох і більше років після закінчення стоматологічного інституту. 

Як дізнатися, чи потрібна мені ортодонтія? 
Показання до застосування ортодонтичного лікування може визначити тільки Ваш стоматолог або ортодонт. Стоматолог або ортодонт поставлять діагноз, ґрунтуючись на зборі анамнезу Вашого загального здоров'я, а також здоров'я ротової порожнини, результатах клінічного огляду, зліпках Ваших зубів, спеціальної рентгенографії і потім приймуть рішення щодо необхідності ортодонтичного лікування та розроблять його план.

Вам може бути показане ортодонтичне лікування, якщо Ви страждаєте на наступні захворювання: 

  • Дистальний прикус,  при якому верхні передні зуби знаходяться набагато попереду нижніх.
  • Мезиальний прикус при якому нижня щелепа виступає вперед, а верхня розвинена значно менше
  • Перехресний прикус, при якому є характерними слабкий розвиток однієї зі сторін будь-якої щелепи і верхні зуби не опускаються трохи попереду нижніх, як при нормальному прикусі
  • Відкритий прикус - утворення щілини між верхнім і нижнім рядами зубів при змиканні щелеп
  • Дистопія – аномалія прикусу, при якій зуби верхнього і нижнього ряду розташовуються не на своєму місці в зубному ряді, зміщуючись зі свого нормального положення убік
  • Порушення зубного ряду - пробіли та незаповнені місця в зубному ряді, що виникають через втрату зубів або неправильне "заповнення" ними ротової порожнини
  • Тісне положення зубів - розміщення більшої кількості зубів, ніж можливо розташувати в зубному ряді при нормальному прикусі

Як проводиться ортодонтичне лікування? 
За допомогою спеціальних ортодонтичних конструкцій змінюється положення зубів у зубному ряді, при цьому нормалізується робота лицьових мускулів і розвиток щелепної кістки.  Ці конструкції створюють помірний тиск на зуби і щелепи. Складність Вашого випадку визначить найбільш ефективний курс ортодонтичного лікування.

Незнімні конструкції:

  • Брекети - найпоширеніші із незнімних ортодонтичних конструкцій. Вони складаються із самих брекетів, дуги, лігатури та еластиків. Брекети кріпляться на зуби за допомогою спеціального клею, а еластики закріплюються на гачках брекетів. Дуга вставляється в пази брекетів, а лігатура утримує дугу в пазу брекета.   Дуга через брекети передає тиск на зуби, дозволяючи також рухати зубні ряди один до одного, до повного їхнього змикання.  Брекети зазвичай підганяються раз на місяць, а досягнення цілей лікування може займати від декількох місяців до декількох років.  За останні роки брекети стали легшими та менш помітними, зі значно меншою кількістю металевих частин.  Вони можуть бути яскравих кольорів для дітей і майже прозорими для дорослих.
  • Фіксатори простору - застосовуються при ранньому випадінні молочних зубів для збереження вільного простору для прорізування постійного зуба.  До збереженого на одному боці простору зуба прикріплюється петля, а на зуб на протилежному боці простору одягається дротова дужка.

Знімні конструкції:

  • Являє собою пластинку для верхньої або нижньої щелеп. Альтернатива традиційним брекетам для дорослих, де декілька послідовно змінюваних пар пластинок усе частіше застосовуються ортодонтами для руху зубів один до одного тим же способом, як і незнімні конструкції. Вони є практично непомітними і можуть зніматися під час прийому їжі, чищення зубів.
  • Знімні фіксатори простору - виконують ту саму функцію, що і незнімні фіксатори простору.  Виготовляються з акрилу, що вкриває зубний ряд, і обладнані пластиковими або дротовими відгалуженнями для утримання просторів між певними зубами.
Crossbite Overbite
Перехресний прикус     
Дистальний прикус