Badge field

Як доглядати за зубами дитини ясельного віку?

Published date field

Прищепити дитині правильні гігієнічні навички з догляду за ротовою порожниною – один із найголовніших уроків здоров'я, які ви можете їй дати. Це означає, що вам слід двічі на день допомагати дитині при чищенні зубів, показувати їй, як правильно користуватися зубною ниткою, обмежити перекуси між основними прийомами їжі та регулярно водити дитину на прийом до стоматолога.

Більшість стоматологів рекомендує приводити дітей на обстеження, починаючи з двох років. Стоматолог перевірить і розповість вам як ростуть і розвиваються зуби дитини, чи потрібний вашій дитині фтор, пояснить як допомогти дитині підтримувати належну гігієну ротової порожнини і як відучити дитину від пристрасті до соски, повідомить про правильну дієту і харчування, а також про те, як запобігти пошкодженню ротової порожнини.

Завжди підкреслюйте, що відвідування стоматолога є дуже корисним і потрібним. Поясніть дитині, що візити до стоматолога допомагають підтримувати ротову порожнину в здоровому стані. Прищеплюючи дитині таке позитивне відношення, ви підвищите ймовірність того, що вона все життя регулярно відвідуватиме стоматолога.

Що робити, коли у мого маляти почнуть прорізуватися зуби?
Зуби починають прорізуватися приблизно з шести місяців, і цей процес триває аж до трьох років. Тому хворобливі, схильні до подразнення ясна не є рідкістю у багатьох дітей. Полегшити дані симптоми допомагає розтирання ясен пальцем, маленькою прохолодною ложечкою або дитячим зубним кільцем, охолодженим у холодильнику. Коли у маляти ріжуться зубки, можна також використовувати болезаспокійливі гелі та медикаменти. Про такі медикаменти ви можете дізнатися у свого стоматолога або педіатра. Якщо у вашої дитини прорізуються зуби і піднялася температура, краще порадитися зі своїм лікарем, щоб виключити можливість будь-якого іншого захворювання.

Як правильно чистити зуби дитині ясельного віку?
До шестирічного віку варто контролювати, як ваша дитина чистить зуби, дотримуючись наступних рекомендацій:

  • Використовуйте зубну пасту із вмістом фтору в кількості, що дорівнює розміру горошини. Стежте за тим, щоб ваша дитина не ковтала зубну пасту
  • Використовуйте зубну щітку з м'якою щетиною, спочатку почистіть внутрішні поверхні всіх зубів - там накопичується найбільше нальоту. Розташовуйте зубну щітку під кутом до лінії ясен. Обережно водіть щіткою назад.
  • Очистіть усі зовнішні поверхні зубів. Розташовуйте зубну щітку під кутом до лінії ясен. Обережно чистіть зуби рухами щіткою назад.
  • Розташовуйте зубну щітку так, щоб щетинки припадали на жувальну поверхню зубів. Обережно чистіть зуби рухами щіткою назад .

Чи шкідливо те, що дитина смокче палець, і як із цим боротися?
Смоктальний рефлекс — нормальна, здорова дитяча реакція. Проте, якщо цієї звички не позбутися після появи постійних зубів (4-7 років), це може вплинути на розвиток ротової порожнини і щелеп, а також на розташування зубів. Через цю звичку можуть сформуватися передні зуби, що випирають (так звані зуби поза зубною дугою) і відкритий прикус. У зрілому віці це може призвести до передчасного зношування зубів, підвищення ймовірності розвитку карієсу і дискомфорту під час їжі. До аналогічних наслідків може також призвести смоктання соски-пустишки після того, як проріжуться постійні зуби.

Найкращий спосіб відучити дитину смоктати палець - м'яко пояснити їй, що це не правильно, і в жодному разі не сварити або карати. Поведінка вашої дитини є цілком природною. Хваліть дитину, якщо вона не смокче палець. Постарайтеся допомогти дитині позбутися занепокоєння, через яке вона смокче палець. Ви можете нагадувати дитині про цю звичку, забинтувавши її палець або надягнувши носок на руку на час сну. Крім того, стоматолог або педіатр може прописати спеціальні ліки з гірким присмаком, якими ви будете мазати палець дитини.