Badge field

Бруксизм: ознаки та симптоми

Published date field

Що таке бруксизм?
Якщо після пробудження ви виявили, що у вас зводить щелепи або болить голова, це можливо означає, що ви страждаєте на бруксизм (стискання щелеп і скреготня зубами). Через бруксизм зуби можуть стати болісними або розхитатися, а іноді ділянки зубів буквально стираються. В підсумку, бруксизм може зруйнувати кістку, що оточує зуб, і тканину ясен. Це захворювання може призвести до виникнення таких проблем із щелепним суглобом як синдром дисфункції скронево-щелепного суглоба (синдром ДСЩС).

Як перевірити, чи страждаю я на бруксизм?
Для багатьох людей бруксизм є неусвідомленим станом. Вони можуть навіть не підозрювати про те, що відбувається, поки хто-небудь не повідомить їм, що під час сну вони видають жахливі скреготливі звуки. Деякі дізнаються про це захворювання на прийомі у стоматолога, коли виявляється, що емаль зубів стерта і потріскалася.

Іншими ознаками можливого бруксизму є болісні відчуття в області обличчя, голови та шиї. Ваш стоматолог може поставити точний діагноз і визначити, чи є біль в області обличчя наслідком бруксизму.

Як лікують бруксизм?
Вибір лікування залежить від того, що саме стало причиною даної проблеми. Задаючи питання і ретельно досліджуючи ваші зуби, стоматолог встановить причину бруксизму. Залежно від ступеня ушкодження зубів і його можливої причини, стоматолог може запропонувати наступне:

  • Надягати на час сну спеціальний пристрій. - Спеціальна капа, виготовлена стоматологом за формою і розміром ваших зубів, надівається на зуби верхньої щелепи, що захищає їх від тертя об зуби нижньої щелепи. Хоча пристрій допомагає впоратися із бруксизмом, він його не виліковує.
  • Навчитися розслаблятися. - Оскільки головною причиною бруксизму є повсякденний стрес, вам можуть допомогти будь-які способи рятування від стресу - прослуховування музики, читання книг, прогулянки або ванни. Можливо, вам слід сходити на психологічну консультацію, щоб навчитися ефективно справлятися зі стресовими ситуаціями. Також, ви можете прикладати до щік теплий вологий рушник, це допоможе вам розслабити м'язи, що втомилися від стискання зубів.
Appliance