Badge field

Що таке фтор?

Published date field

Фтор - це мінерал, що часто зустрічається в природі, який залягає в земній корі у вигляді фосфатної породи. Фтор може також міститися в деяких харчових продуктах і питній воді.

Часто здійснюється фторування питної води з метою запобігання розвитку карієсу у населення. У 1930-і роки дослідники помітили, що серед людей, які виросли в місцях, де у воді містився природний фтор, захворювання, пов'язані з карієсом, зустрічалися на 2/3 рідше, ніж серед людей, які не мали доступу до фторованої води. З тих пір проведено багато досліджень, які підтверджують, що при додаванні в населених пунктах фтору у воду рівень захворювання на карієс знижується.  Фторування питної води з метою зниження рівня захворювання на карієс схвалено Американською асоціацією стоматологів, Міжнародною організацією охорони здоров'я (ВООЗ) і Американською медичною асоціацією.

Принцип дії фтору 
Фтор впливає на запобігання розвитку карієсної порожнини двома шляхами:

  • Фтор концентрується в кістковій тканині, що розвивається, і зубах дітей, поки вони перебувають на стадії формування, допомагаючи створенню міцнішої зубної емалі на дитячих, а потім і дорослих зубах, ще до їхньої появи. 
  • Фтор допомагає створенню міцнішої зубної емалі на дорослих зубах після їхньої появи.

Фтор діє під час процесів демінералізації та ремінералізації, що природно відбуваються в організмі.

  • Слина, що виділяється після вживання їжі, містить кислоти, що викликають демінералізацію - розчинення кальцію та фосфору - під поверхнею зуба.
  • В інший час, коли pН ротової рідини є більш кислотною, вона виконує прямо протилежну функцію, здійснюючи поповнення кальцію і фосфору та допомагаючи створенню міцнішої зубної емалі.  Цей процес відомий, як ремінералізація. При надходженні фтору під час ремінералізації іони кальцію і фосфат-аніони знову інтегруються в структуру емалі у більшій кількості, ніж без його участі, тим самим допомагаючи запобігти їхньому розчиненню під час наступного циклу демінералізації.

Як дізнатися, чи потрібна мені додаткова обробка зубів фтором? 
Якщо питна вода фторується, то для більшості дорослих і дітей зі здоровими зубами і невисоким ризиком карієсу регулярне чищення зубів зубною пастою, що містить фтор, вважається достатньою.

Якщо питна вода за місцем Вашого проживання не фторується і не містить достатньої кількості натурального фтору (в оптимальній концентрації до 1 мг/л), стоматолог або педіатр може прописати дітям краплі або таблетки, що містять фтор, для щоденного прийому. Стоматолог або педіатр порадять, які концентрації фтору є оптимальними для здоров'я Вашої родини - дотримуйтеся їхніх рекомендацій.

Ви можете дізнатися, чи фторується Ваша вода, зателефонувавши до місцевої служби водопостачання.  Якщо вода надходить із приватного колодязя або свердловини, замовте хімічний аналіз води у спеціальній незалежній водно-аналітичній лабораторії.