Badge field

Що таке спортивні капи/захисні капи?

Published date field

Що таке спортивні капи/захисні капи?
Спортивні капи, захисні капи і захисні пластинки для зубів – просто різні назви одного і того ж самого пристрою, що носять на зубах, щоб захистити їх при ударах в обличчя і голову. Захисні капи – важлива частина спортивного екіпірування для тих, хто займається спортом, що припускає падіння, тілесний контакт і кидання предметів. До таких видів спорту відносяться футбол, баскетбол, бейсбол, хокей, катання на скейтборді, гімнастика, гірський велоспорт – будь-який вид спорту, при якому можна одержати травму ротової порожнини. 

Як правило, захисні капи прикривають верхні зуби. Вони призначені для захисту зубів, від порізу губ та інших ушкоджень ротової порожнини. Якщо ви носите зубні пластинки або інші незнімні стоматологічні апарати (наприклад, мости) на нижній щелепі, ваш стоматолог може порадити захисні пристрої також і для цих зубів.

Які бувають типи захисних кап?
Не важливо, який тип захисної капи ви оберете, вона має бути пружною, стійкою до розривів і зручною. Також вона має повністю вам підходити за розміром/формою і не заважати мові та диханню. Захисні капи бувають трьох видів.

  • Захисні капи, виготовлені на замовлення —Такі капи виготовляють за індивідуальним замовленням в кабінеті стоматолога або в стоматологічній лабораторії. Недивно, що вони є найзручнішими і забезпечують найкращий захист. Ваш стоматолог зробить зліпок з ваших зубів і потім сконструює захисну капу за макетом ваших щелеп. Більшість спортсменів надають перевагу захисним капам, виготовленим на замовлення, оскільки вони краще підходять і є зручнішими в застосуванні. Проте, вони також і найдорожчі.
  • Захисні капи, які потрібно кип'ятити і прикушувати — Вони продаються попередньо сформованими і їх можна підігнати, скип'ятивши їх спочатку у воді, а потім прикусивши теплий пластик, щоб він прийняв форму зубів. Їх можна купити в магазинах спортивних товарів і вони можуть виявитися зручнішими, ніж готові захисні пластинки для зубів. Уважно дотримуйтеся інструкції, щоб уникнути деформації захисної капи.
  • Готові захисні пристрої для зубів — Вони коштують недорого і продаються попередньо сформованими та готовими до носіння. На жаль, часто вони не дуже добре підходять. Вони можуть бути важкими і ускладнювати дихання і мову.

Як довго можна використовувати захисні капи?
В ідеалі захисні капи слід міняти кожен сезон, тому що вони можуть зноситися згодом і це зменшить їхню ефективність. Заміна є особливо важливою для підлітків, у період дорослішання їхня ротова порожнина продовжує рости, а зуби продовжують розвиватися. Багато спортсменів, які займаються різними видами спорту, змінюють захисні капи, коли приходять на піврічний стоматологічний огляд.


*Повний посібник для кращого догляду за зубами, Джефрі Ф. Тейнтор, доктор стоматологічних наук, магістр наук, і Мері Джейн Тейнтор, 1997.