Badge field

Пірсинг ротової порожнини

Published date field

Що таке пірсинг ротової порожнини?
Пірсинг ротової порожнини - це проколювання язика, губ або щік. В останні роки цей вид пірсингу став формою самовираження. Як і при проколюванні вух, для пірсингу ротової порожнини використовують металеві прикраси. Вони бувають різними, наприклад, сережки-цвяхи, штанги і кільця. Проте, проколюючи язик, губи або щоки, ви піддаєте себе більшому ризику, ніж при проколюванні вух. Перш ніж проколоти будь-яку ділянку ротової порожнини, слід порадитися зі своїм стоматологом.

Які ризики пов'язані з пірсингом ротової порожнини?
Можливо ви не знаєте про побічні ефекти цього виду пірсингу. Вони можуть бути наступними:

  • Інфекція — після проколювання мільйони бактерій, що живуть у роті, можуть викликати зараження.
  • Тривала кровотеча — якщо під час пірсингу кровоносні судини були проколоті голкою, це може призвести до неконтрольованої кровотечі або серйозної втрати крові.
  • Біль і набряклість — звичайно при проколюванні виникають біль і набрякання. У крайніх випадках сильно набряклий язик може закривати дихальні шляхи і ускладнити дихання.
  • Сколені або тріснуті зуби — контакт із прикрасами може призвести до пошкодження зубів. Прикраси можуть подряпати реставровані зуби – наприклад, ті, на яких розташовані коронки.
  • Ушкодження ясен — металеві прикраси можуть не тільки поранити м'які тканини ясен, але і призвести до опущення ясен. Опущення ясен є причиною не тільки поганого зовнішнього вигляду, але й робить корінь зуба незахищеним і більш уразливим для карієсу і хвороб пародонта.
  • Зміна нормальної функції ротової порожнини — прикраси в роті можуть викликати надмірне виділення слини, вплинути на вимову та ускладнити жування і ковтання.
  • Хвороби, що переносяться кров'ю —Національний інститут охорони здоров'я США відносить пірсинг ротової порожнини до можливих причин зараження на гепатит B, C, D і G.
  • Ендокардит — пірсинг ротової порожнини підвищує ризик ендокардиту – запалення внутрішньої оболонки серця і його клапанів. Ранка, що з'явилася при проколюванні, дає бактеріям можливість потрапити в кровопотік, яким вони можуть дістатися серця.

Як довго можна носити прикраси для ротової порожнини?
Прикраси можуть залишатися в роті як завгодно довго, за умови, що вони не заважають нормальному функціонуванню ротової порожнини і не призводять до її зараження. На додаток до регулярних оглядів, обов'язково зверніться до вашого стоматолога при перших же ознаках болю. Через ризики, які залишаються навіть після загоєння ранки, такі як ушкодження зубів або проковтування прикрас, що розхиталися, найбезпечніший вибір - взагалі відмовитися від пірсингу ротової порожнини.