Badge field

Як піклуватися про зуби маляти?

Published date field

Як піклуватися про зуби маляти?
Прищеплювання дитині правильних гігієнічних навичок із догляду за ротовою порожниною необхідно починати із самого раннього віку. Багато факторів може вплинути на здоров'я і формування дитячої ротової порожнини задовго до того, як проріжуться перші зуби. Наприклад, поширений антибіотик тетрациклін викликає зміну і втрату природного кольору зубів. Із цієї причини вони не рекомендуються для використання під час годування грудьми та на другому і третьому триместрі вагітності.

Перші молочні зуби зазвичай з'являються у віці приблизно шести місяців, тому грудним немовлятам не потрібні звичайні процедури з догляду за ротовою порожниною - чищення зубною щіткою і ниткою. Однак і у немовлят є спеціальні потреби гігієни ротової порожнини, які необхідно знати усім батькам. Вони включають профілактику раннього дитячого карієсу (так званого «пляшкового карієсу») і задоволення потреби зубів дитини, що розвиваються, у достатній кількості фтору.

Що таке ранній дитячий карієс і як йому запобігти?
Ранній дитячий карієс розвивається при частому і надмірному споживанні дитиною рідин, що містять цукор. До них відносяться молоко, молочні суміші та фруктові соки. Якщо дитина засинає з пляшечкою, що містить солодке, у неї в роті залишаються рідини, що містять цукор, які можуть призвести до карієсу, який утворюється спочатку на верхніх і нижніх різцях. Тому ніколи не вкладайте дитину в ліжечко з пляшечкою з молочною сумішшю або соком. Замість цього наповніть пляшечку простою водою або замініть її соскою-пустишкою, що рекомендована вашим стоматологом. Якщо Ви годуєте грудьми, не дозволяйте тривалого годування або засинання дитини під час годування. Після кожного годування обітріть зуби і ясна дитини м'якою вологою серветкою або марлевим компресом.

Що таке фтор і як перевірити, що дитина одержує його в достатній кількості?
Фтор є корисним для здоров'я молочних зубів ще до їхньої появи. Він сприяє створенню міцнішої зубної емалі на дитячих зубах на стадії формування. Якщо Ваша питна вода фторується, то вона, як правило, містить достатню кількість фтору для правильного розвитку зубів. Ви можете дізнатися, чи фторується Ваша вода і у яких кількостях, зателефонувавши до місцевої служби водопостачання. Якщо питна вода за місцем Вашого проживання не фторується або не містить достатньої кількості фтору, попросіть стоматолога або педіатра прописати краплі із вмістом фтору для щоденного прийому немовлям. Якщо Ви використовуєте для пиття і приготування їжі бутильовану воду, неодмінно повідомте про це педіатру і стоматологу. Вони можуть прописати добавки із вмістом фтору для щоденного прийому малям.