Badge field

Правила гігієни ротової порожнини для всієї сім’ї

Published date field

Дотримуючись цих правил, ви і ваші близькі зможете зберегти здорові ясна і зуби на все життя. Як батько, ви можете пояснити вашій дитині, чому гігієна ротової порожнини є важливою, і показати їй, як правильно доглядати за зубами і яснами.

Чотири кроки до чудової посмішки

  1. Чистіть зуби не менше 2 разів на день зубною пастою із вмістом фтору, після сніданку і перед сном.
  2. Використовуйте зубну нитку щодня.
  3. Обмежуйте кількість перекусів протягом дня.
  4. Регулярно проходьте огляди у стоматолога.

Навчити ваших близьких правильній гігієні ротової порожнини зовсім не складно. Потрібно лише знати основні правила гігієни і доглядати за зубами і яснами щодня. У даному розділі ви дізнаєтеся:

Як правильно чистити зуби
Як правильно використовувати зубну нитку
Що таке фтор
Перекуси і руйнування зубів 
Огляд у стоматолога
Попередження розвитку раннього дитячого карієсу

Як правильно чистити зуби

parfam_1f parfam_2f
parfam_3f parfam_4f
                          parfam_5f

Як правильно використовувати зубну нитку

Повернутися на початок

parfam_floss1 parfam_floss2

Фтор – найкращий захист зубів
Фтор – найкращий засіб боротьби з карієсом, який ви можете знайти для того, щоб зберегти здорові зуби на все життя!
Як діє фтор
Щодня емаль зубів піддається негативному впливу кислот, що виробляються бактеріями зубного нальоту.

Фтор, потрапляючи в ротову порожнину, абсорбується емаллю зуба, що сприяє її ремінералізації та запобігає розвитку карієсу. Також фтор допомагає зупинити процес руйнування зуба.

Шляхи надходження фтору в організм
Фтор позитивно впливає як зовні, так і зсередини організму. Для досягнення кращого результату необхідно використовувати препарати із вмістом фтору і використати зубну пасту із фтором не менше 2 разів на день, особливо після сніданку і перед сном. 
Повернутися на початок

Перекуси і руйнування зубів
Якщо фтор наш основний захист від карієсу, то часті перекуси можуть бути найбільшими ворогами наших зубів. Щодня ви і ваші близькі випробовуєте здоров'я своїх зубів, що провокується перекусами. Вам необхідно знати, що: 

Раціон харчування вашої сім'ї має менше значення, ніж кількість перекусів протягом дня
Велике значення тут має механізм утворення зубного нальоту.

Механізм утворення зубного нальоту
В роті у кожного з нас знаходяться бактерії. Бактерії, харчуючись цукром, що міститься в їжі – печиві, чіпсах, цукерках, сухофруктах, солодких напоях – починають виробляти кислоту, що негативно впливає на зуби.

Більшість продуктів, які ви їсте, містить цукор і крохмаль, з яких бактерії утворюють кислоту. Щоразу після того, як ви перекусили, ваші зуби зазнають кислотного впливу, що в середньому триває близько 20 хвилин. За цей час емаль зуба слабшає, що може призвести до розвитку карієсу.

Боротьба з бактеріями 
Але ви можете впоратися з бактеріями зубного нальоту! Чистіть зуби не менше 2 разів на день зубною пастою із вмістом фтору і зменшіть кількість перекусів – це допоможе вам і вашій сім'ї попередити утворення карієсу.

Коли приходить час перекусити, будьте розсудливі та виберіть що-небудь поживне. Не розтягуйте їжу на тривалий час. Тому що після того як ви 1 раз поїли, ваші зуби зазнають негативного впливу протягом приблизно 20 хвилин. Прийом такої ж кількості їжі, який розтягнувся на більш тривалий час, призводить до того, що зуби взаємодіють із кислотою протягом уже близько 100 хвилин! Різниця відчутна!

Також стежте за тим, скільки солодощів з'їдає ваша дитина!
Зуби дітей, так само як і зуби дорослих, схильні до утворення карієсу. Ранній дитячий карієс може стати дуже серйозною проблемою. Більш докладну інформацію ви можете одержати в статті, що присвячена Ранньому Дитячому Карієсу. 

Повернутися на початок

Огляд у стоматолога
Стоматолог – це ваш помічник на шляху до сліпучої посмішки. Необхідно щоб ви і ваші близькі регулярно відвідували стоматолога. Перший візит вашої дитини до стоматолога має відбутися до того, як їй виповниться 3 роки.

Чим раніше дитина почне відвідувати стоматолога, тим краще для здоров'я зубів.

Порада: Візьміть із собою дитину, коли самі підете на прийом до стоматолога. Таким чином стоматологічна клініка стане для дитини знайомим місцем.


Огляд у стоматолога: чого очікувати

Лікування фтором:
Для того, щоб зубна емаль дитини була міцніше, стоматолог може вкрити її препаратами із вмістом фтору. Для цього на декілька хвилин у ротову порожнину дитини вставляється спеціальна капа з гелем, що проникає в емаль зубів. Препарат має різні смаки, які подобаються дітям.

Стоматологічні герметики
Це тонкі, захисні пластикові покриття, які наносять стоматологи на задні зуби (моляри). Герметики заповнюють у заглиблення жувальної поверхні зубів, куди можуть попадати частки їжі та бактерії, що може призвести до утворення карієсу. Ці покриття можуть служити декілька років.

Рентгенівські знімки 
Ці знімки показують стоматологу, що відбувається всередині зуба і під лінією ясен. Під час рентгену, вашій дитині надягнуть спеціальний фартух для захисту від небажаного впливу рентгену.

Повернутися на початок

Запобігання ранньому дитячому карієсу (пляшкового карієсу)

Ранньому дитячому карієсу можна запобігти. Проконсультуйтеся із стоматологом і ознайомтеся з деякими порадами, щоб уберегти вашу дитину від цього захворювання.

parfam_loving

Не укладайте дитину спати разом із пляшечкою. Якщо все ж таки ви укладаєте дитину з пляшечкою, то наповніть її простою водою. Будь-які рідини, за винятком води, можуть спровокувати карієс.

Ви можете використовувати пляшечку для того, щоб годувати дитину, але не використовуйте її як пустишку – це також може призвести до розвитку карієсу. 
Дізнайтеся більше про ранній дитячий карієс. 
Повернутися на початок
Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. All rights reserved.