Badge field

Для всієї сім'ї: питання, що часто задають, та відповіді

Published date field

Що краще з точки зору запобігання карієсу молочних зубів у стадії прорізування — годувати дитину грудьми або з пляшечки?
Багато експертів рекомендують годувати дитину грудьми, а не з пляшечки, оскільки це корисніше для загального стану її здоров'я. Однак годування грудьми, як і годування з пляшечки, теж може викликати карієс молочних зубів.

Як запобігти карієсу молочних зубів?

  • Уникайте годування, яке затягнулося на всю ніч, що відбувається, наприклад, коли ви берете дитину із собою в постіль і дозволяєте їй ссати груди, коли вона хоче. Молоко може затримуватися в роті дитини, що призведе до безперервного утворення кислоти протягом всієї ночі. Ця кислота викликає карієс.
  • Не дозволяйте вашій дитині постійно грати з пляшечкою.
  • Асоціація американських стоматологів рекомендує починати вчити дитину пити із чашки з моменту, коли їй виповниться рік.

Чи нормально, що моя дитина смокче великий палець?
Якщо дитина смокче великий палець, це нормально. Більшість дітей самостійно перестають це робити до двох років.

  • Якщо дитина продовжує смоктати великий палець після того, як їй виповниться 2 роки, спробуйте відучити її до віку 4 років.
  • Смоктання великого пальця у віці старше 4 років може призвести до скривлених, занадто щільно розташованих зубів і/або неправильного прикусу.

Чи можна дитині смоктати соску?
Так, але не вмочуйте її в цукор, мед або підсолоджену рідину. Крім того:

  • Спробуйте відучити дитину від соски до віку 2 років.
  • Не забудьте, що хоча ні соска, ні смоктання великого пальця не впливають на здоров'я дитини, краще надати перевагу сосці, тому що від неї легше відучити, ніж від смоктання великого пальця.

Як найкраще чистити зуби маляти?
Використовуйте маленьку зубну щітку з м'якою щетиною і чистіть круговими або коливальними рухами всі поверхні зубів, особливо місця, де зуби з'єднуються з яснами. Як тільки ваше маля навчиться випльовувати, використовуйте для чищення зубну щітку та кількість зубної пасти із вмістом фтору завбільшки з горошину. Під час візиту дитини до стоматолога слід попросити лікаря показати, як правильно чистити зуби.

Чи можу я бути джерелом бактерій, шкідливих для зубів дитини?
Так. Бактерії, що призводять до розвитку карієсу, можуть бути занесені через контакт, наприклад, коли маля спочатку суне свої ручки до вас у рот, а потім кладе їх до себе в рот. Ось чому так важливо підтримувати свої зуби і ясна в здоровому стані.

Крім того, дослідження показали, що оскільки вагітна жінка до народження дитини має загальну з нею систему кровообігу, будь-яка інфекція ротової порожнини, наприклад, карієс або захворювання ясен (захворювання пародонта), може зашкодити дитині. Національний інститут стоматологічних і черепно-лицьових досліджень, встановив зв'язок між захворюваннями/інфекціями ротової порожнини і такими патологіями, як передчасне народження дітей з недостатньою вагою.

Коли варто починати чистити зуби дитини зубною пастою із вмістом фтору?
Коли ваша дитина навчиться випльовувати. Фтор безпечний і необхідний для зміцнення зубів, але тільки в належних кількостях. Якщо зовсім маленькі діти часто ковтають зубну пасту у великих кількостях, це може призвести до флюорозу (хронічного отруєння фтором), що викликає знебарвлення зубів. І пам'ятайте - навіть якщо ваша вода фторована, вам однаково варто використовувати зубну пасту із вмістом фтору. Фтор необхідний в обох формах: як для зовнішнього застосування (зубна паста), так і внутрішнього застосування (вода або добавки із вмістом фтору).

Вдома я використовую бутильовану воду, але вона не фторована. Чи правильно це?
Якщо ви використовуєте бутильовану воду для пиття або приготування їжі, або якщо ваша водопровідна вода не фторується, обов'язково скажіть про це своєму лікарю або стоматологу. Вони можуть виписати для вашої дитини добавки із вмістом фтору.